Actualiteiten

Wij blijven graag up-to-date!

Hier vindt u een overzicht van meest recente artikelen, met thematiek rondom onze specialisaties en interesses.

Snel actualiteiten binnen een bepaald thema vinden? Bezoek een specifieke expertise pagina (overzicht op Onze Expertises) of een persoonlijke advocaat pagina (overzicht op Onze Advocaten).

Een arbeidsgehandicapte aannemen

Veel ondernemers zijn onbekend met de mogelijke inzet van een arbeidsgehandicapte werknemer in het bedrijf of zijn huiverig over de risico’s die hiermee gepaard kunnen gaan. Onbekend maakt onbemind.

Er zijn stimuleringsmaatregelen genomen die de werkgever in staat stellen de geschiktheid van de werknemer te beproeven en de risico’s (van ziekteverzuim) te beperken. Zo kan de werkgever gebruik maken van de mogelijkheid van een proefplaatsing van drie maanden, zonder dat hij verplicht is om loon te betalen. De werknemer behoudt gedurende deze drie maanden recht op zijn uitkering. Bij gebleken geschiktheid kan een arbeidsovereenkomst worden aangeboden. In dat geval kan de werkgever aanspraak maken op (drie jaar) korting op de premies werknemersverzekeringen en bestaat er de mogelijkheid om het loon af te stemmen op de loonwaarde (productiesnelheid) van de werknemer. Ook kan er mogelijk recht bestaan op andere loondispensaties, loonkostensubsidies en premiekortingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de 50+ premiekorting.

Ondanks deze aanpassingen bestaat de kans dat een werknemer toch opnieuw ziek uitvalt. In dat geval kan de werknemer doorgaans aanspraak maken op de zogenoemde ‘no-riskpolis’. De werknemer ontvangt in geval van ziekte dan een Ziektewetuitkering (of herleving van zijn WIA- of WAO-uitkering), welke met het salaris mag worden verrekend.